duminică, 7 iulie 2013

PUI PE PAT DE SARE

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă

 

Buna dimineata! Este duminica si in timp ce imi beau cafelutza, singura, pentru ca mult prea iubitul consort, inca se bucura de odihna, m-am gandit, cum sa gatesc puiul de Duminica astazi pentru pranz.. pui pe pat de sare! Zis si facut! O reteta atat de simpla si atat de delicioasa - o sa va lingeti pe degete!

INGREDIENTE:

un pui mediu
1 kg sare de bucarie mare
condimente (usturoi uscat, boia dulce, busuioc, cimbru, rozmarin)
1 lingura ulei de masline/parafina






MOD DE PREPARARE:

Pornim cuptorul. 

Spalam puiul, il curatam de pene si taiem excesul de grasimi.


Asezam puiul pe un tocator, pe spate si cu un cutit bine ascutit il despicam exact pe mijlocul pieptului in doua.


Taiem cu grija pe langa os, astfel incat sa ne ramane carnea, iar osul sa il indepartam complet - in final, 

 vom avea un pui, care se deschide efectiv precum o carte.

Amestecam toate ingredientele si lingura de ulei de masline/parafina. VA INDIC sa nu folositi in condimentarea puiului sare, pentru ca oricum va absorbi din tava.


Presaram amestecul de condimente peste pui, apoi incepem sa il masam, pentru a-i patrunde in piele toate aromele.


Punem o hartie de copt, apoi imprastiem uniform sarea - hartia de copt are rolul de  a ne scapa de procesul enervant de a desprinde sarea de pe tava, care bineinteles se va intari.


Asezam puiul cu burta in jos, il dam la cuptor la 180°C, pentru o ora si jumatate, daca puiul este mai mic, aproximativ o ora si 10 minute.

Testam daca este facuta sau nu carnea, cu o furculita, in zona pieptului, unde carnea este cea ma abundenta. Cand infigem furculita si puiul este facut, aceasta trebuie sa iese usor.


Cand il scoatem din cuptor, puiul este rumenit, pielea crocanta si va lasa un miros delicios.


Si contrar asteptarilor si gurilor rele care proclamau in cor ca puiul meu va fi prea uscat, CARNEA ESTE FRAGEDA SI SUCULENTA!


Puteti servi ca atare, sau cu PAINICI Dukan pentru PP, sau pentru PV cu legume gratinate, SALATA DE SFECLA ROSIE COAPTA CU HREAN, SALATA DE SFECLA ROSIE FIARTA CU HREAN, SOS THAI DULCE - ACRISOR (sweet-sour sauce) DUKAN, SOS DULCE - ACRISOR RAPID, SOS DULCE - ACRISOR DUKAN, PAINICI Dukan, IAURT CU CASTRAVETI SI MARAR,SALATA DE CASTRAVETI CU IAURT, DRESSING DE IAURT CU CASTRAVETI, MENTA SI CIMBRISOR...,

salata de cruditati, spanac scazut!

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu